Головна » Файли » Захист Вітчизни 11 клас дівчата

Дизентерія
27.02.2016, 16:08

Збудник – дизентерійна паличка. Оптимальна темпе­ратура її розвитку 37°С, гине при температурі 60°С протягом 10-15 хвилин, добре переносить охолодження.

Інфекція передається через фрукти, овочі, воду, мо­лочні продукти, що споживаються в сирому вигляді, або через готову їжу, під час приготування та зберігання якої були порушені санітарно-гігієнічні умови.

Інкубаційний період хвороби триває 2-5 днів. Характерними ознаками хвороби є слабкість, підвищена температура, переймоподібні болі в животі, пронос (до 10-25 раз на добу) із слизом та кров’ю, можлива блювота. Видужування за сприятливих умов настає через 2-3 тижні. Функціональне та морфологічне відновлення шлунково-кишкового тракту відбувається лише через 1-3 місяці та пізніше. Тому в перші 2-3 місяці після пере­несеної гострої дизентерії можливі повторні захворю­вання (рецидиви), перехід у хронічну форму (хронічна дизентерія). Крім того, після одужування людина може залишитися бактеріоносієм.

Профілактичні та протиепідемічні заходи боротьби

з інфекцією:

  • виявлення та ізоляція хворих та носіїв інфекції;
  • медичне спостереження протягом семи днів за особами, що контактували з хворими;
  • проведення поточної та заключної дезінфекції в епідемічному вогнищі;
  • проведення санітарного контролю за збереженням, приготуванням, транспортуванням їжі на харчових об’єктах (в їдальнях, кафе, кухнях, молокозаводах тощо), за режимом в дитячих установах, а також за джерелом водопостачання;
  • санітарно-просвітницька робота серед населення;
  • дотримання правил особистої гігієни (чистота рук, миття овочів та фруктів).

Холера (особливо небезпечна інфекція)

Збудник хвороби – холерний вібріон, який має виг­ляд коми, рухливий (один джгутик). Оптимальна темпера­тура розвитку 37°С. Добре переносить низькі температури та заморожування, але гине при висушуванні, від дії сонячних променів, при кип’ятінні протягом 1 хвилини, в кислому середовищі. Інфекція передається через воду та харчові продукти, що приготовлені та зберігаються в антисанітарних умовах.

Інкубаційний період триває 2-6 днів. Характерні оз­наки хвороби: раптові, нестримні проноси та блювота, які сильно зневоднюють організм, слабкість, головний біль, головокружіння, температура тіла 35°С, судоми, можливі смертельні випадки. Сприйнятливість людей до хвороби дуже висока.

Профілактичні та протиепідемічні заходи боротьби

з інфекцією:

  • негайна госпіталізація хворих; ізоляція контактних на 5 діб;
  • проведення поточної та заключної дезінфекції у вогнищі інфекції;
  • при виникненні холери на будинок, село, місто накладається карантин на 5 днів;
  • дотримання гігієнічних вимог при користуванні продуктами харчування, водою із відкритих водойм;
  • здійснення санітарного контролю за роботою об’єктів харчування;
  • санітарно-просвітницька робота серед населення;
  • дотримання правил особистої гігієни.
Категорія: Захист Вітчизни 11 клас дівчата | Додав: morozallaiwanowna | Теги: дизентерія, інфекційні захворювання
Переглядів: 64 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]